Gedenkboek 1930

1930

Gedenkboek

50 jaar RijksHBS

blad 36

verder.

Aan Oud-leerlingen en leerlingen

van de Rijks H.B.S. te Venlo.

 

 

Volgaarne geef ik gehoor aan Uw verzoek om een bladzijde geschiedenis van de Rijks H.B.S. te Venlo te schrijven voor Uw gedenkboek, ter eere van het 50-jarig bestaan der inrichting uit te geven.

Want vreugde en trots vervult mijn hart!

Of is het niet verblijdend te zien, hoe tal van oud-leerlingen, zelfs uit de eerste jaren van het bestaan der school, met geestdrift toonen, dat de band, die hen met de inrichting bindt, nog hecht en sterk is?

Moeten de docenten der school niet trotsch zijn op de lange rij van mannen en vrouwen, die voortbouwend op het onderwijs, genoten aan onze H.B.S., eervolle, soms hooge posities bekleeden of bekleed hebben in de maatschappij?

Er is hoop voor de toekomst, want aller wensch is: Moge de Rijks H.B.S. te Venlo blijven groeien en bloeien!

Met dankbaarheid richt ik mij tot de ouders van onze leerlingen en tot U oud-leerlingen en leerlingen onzer school; tot allen, die in de 50 jaren belang stelden in de inrichting en haar waardeerden!

Iets over de geschiedenis der school.
In 1865 besloot de Raad der gemeente Venlo tot het oprichten van een driejarige H.B.S. met Rijks steun, en het "totstandbrengen van een school voor M.U.L.O. tot het verkrijgen der noodige kundigheden om in de H.B.S. te kunnen worden opgenomen".

De school werd geplaatst in het bekende administratie-gebouw op de Markt, een gebouw daartoe heel weinig geschikt, met kleine lokalen, zonder speelplaats of conciergewoning, kortom: vol tekortkomingen.

Door gebrek aan bevoegde Nederlandsche krachten werden als eerste twee Directeurs Duitschers benoemd, n.l. de heeren Dr. FENGEN en W. HEDICK, later respectievelijk hoofden der 5-jarige inrichtingen te Tilburg en Breda. De school begon met 8 leerkrachten. Het aantal leerlingen bedroeg in 1866 24, in 1873 83, het maximum, en in 1879 52.

 

 

 

 

overzicht.